NÖRI és Charta XXI együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete és a Charta XXI. Egyesület. A megállapodás elsősorban a határon túli emlékhelyek összeírásában való támogatásra terjed ki, ami a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) kiemelt projektje 2024-ben is. Az együttműködés célja emellett összekötni és minél népszerűbbé tenni a kultúra és a nemzeti emlékezet kapcsolódási pontjait, ennek keretében a magyar kultúra múltjának felbecsülhetetlen kincseit megőrizni és megtartani a nemzeti emlékezetben.

 A Dr. Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója által jegyzett együttműködés keretében a Charta XXI. Egyesület támogatja a NÖRI-t a Nemzeti Névtér projektben, vállalja, hogy részt vállal a határon túli magyar emlékhelyek összeírásában, az általa összegyűjtött adatokat pedig a NÖRI rendelkezésére bocsátja, emellett támogatja a NÖRI-t a határon túli emlékhelyek fenntartásában érintett helyi társadalmi és kulturális szervezetekkel való kapcsolatfelvételben, a közös munka elmélyítésében.

A Charta XXI. célja a Kárpát-Medencében élő népek történelmi kibékülése, ideértve a magyar-magyar megbékélést, ami sajnos a százéves elszakítottság miatt szintén szükségessé lett. Ezért a Charta XXI. a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítését kiemelt feladatának tekinti. A NÖRI elhivatott a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körben történő terjesztése mellett, a felnövekvő nemzedék nevelése céljából kiállításokat rendez, méltó megemlékezéseket szervez, kiadványokat készít, ennek a munkának a támogatására folyamatosan keresi a szakmai szervezeteket, ennek a munkának fontos lépése a ma aláírt együttműködési megállapodás.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu