Bemutatkozás

Megbékélési Mozgalom a Kárpát-medencében

Az alkotó munkához békére és nyugalomra van szükség. Közép-Európában nem jutunk előre, ha az itt élő népek gyanakodva figyelik egymást. A német – francia kibékülésre épült Európai Unióban a mi nemzeteink számára is a kiengesztelődés a siker záloga. Ezzel párhuzamosan azonban, sőt egy fokkal még sürgősebben, magyar-magyar megbékélésre is szükség van. Nemzetünk határmódosítás nélküli újraegyesítésére. Ehhez politikai akaraton, felelős kormányzati munkán kívül civil összefogás is kell. Mozgalom, amelynek tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják. Ember és ember között épüljön sziklaszilárdságú kapcsolat. Kormány és kormány, párt és párt között a hidak törékenyek, a politika forgandó. Az egymáshoz való viszonyunk ne legyen kitéve a politikai széljárásnak. Egy mozgalom kell, hogy keressük és meg is találjuk az együttélés örömét…

Ez a gondolat mintegy benne van a levegőben. Többnyire eldugott kis hírekből szerezhetünk róla tudomást, bár európaiságunk talán legfontosabb eseményeiről van szó. Fontos, hogy a jó példa hasson, az együttélés pozitív eseményei ne csak kis körben kapjanak figyelmet. Ez az idők szava. Ez  térségünk jövője a közös Európában. Az egymás elleni acsarkodás ásatag politikáját fel fogja váltani az összefogásra, az együttműködésre épülő új világ. Aki egyetért a mozgalom céljával, a Charta XXI nevű nyilatkozat aláírásával máris közelebb hozza ezt az szebb, boldogabb korszakot. Ha sokan leszünk, puszta létünkkel is meg tudjuk változtatni a társadalom hangulatát.

A mozgalom nem egyesület, a Charta XXI aláírása nem jár anyagi áldozattal, nem igényel időt rabló ülésezéseket, nem okoz terheket. Ad viszont jogokat. Csak a Charta aláírói jelölhetnek a Megbékélési és Együttműködési díjra méltó embereket. Elektronikus levél formájában meghívót kapnak a mozgalom rendezvényeire. Észrevételeikről, az általuk fontosnak tartott eseményekről beszámolhatnak a mozgalom honlapján. A negatív jelenségekről is kifejthetik véleményüket, de csak önkritikus jelleggel. Minden nemzet a maga hibáival nézzen szembe és azokat vetkőzze le, akkor sokkal gyorsabban jutunk előre. Kérjük tehát, hogy aki a megbékélés szellemiségét tükröző térségünkben történt hírrel, kezdeményezéssel találkozik, hívja fel rá figyelmünket, s ossza meg azt e soknyelvű honlap látogatóival.

Surján László