Jelképek harca Erdélyben

A sajtó március elején jelentette: Marosvásárhelyen oktogonná alakították a székely vértanúk emlékműve körüli kockakőből kirakott csillagot, hogy ne idézze a székely zászló nyolcszögű csillag-motívumát.

A történtekkel kapcsolatban Smaranda Enache a Charta XXI Egyesület Együtt az úton románok és magyarok konferenciáján azt mondta: A csillag helyett most egy oktogon rajzolódik ki a kövezeten. Az alpolgármester bizonyára nem tudja, hogy Budapesten van egy Oktogonnak nevezett tér, mert akkor azt sem engedélyezte volna.

Enache asszony gúnyos megjegyzése épp annyira indokolt, mint amennyire a székely jelképektől való román félelem indokolatlan. Nagyon sokat fog lendíteni a magyar-román megbékélés újra meg újra kátyúba ragadó szekerén, ha valahogy sikerülne a román közvéleményben és a gondolkodni képes politikusokban ezt a félelmet oldani.

Mi is történt valójában?

A kockakőből kirakott csillag csúcsait szegélykővel kötötték össze, és a csúcsok közötti területet is kockakővel burkolták. Az emlékmű körüli lekövezett mezőben már csak a burkolat belsejében meghagyott szegélykövek rajzolják ki a csillag motívumot. A helyi hatóságok utasítására a térrendezést végző munkások eltávolították az emlékműtől pár méterre lévő csorgó fölötti táblát is, amely a székely nap és hold közé illesztve jelenítette meg román és magyar nyelven a „Székely vértanúk kútja” feliratot. A módosításokra azt követően került sor, hogy a helyi sajtó pénteken felhívta a figyelmet a székely motívumokra, és Sergiu Papuc szociáldemokrata alpolgármester kijelentette: „Nem akarom a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítani”.

Az alpolgármester tehát a Székelyföldet még földrajzi egységként sem ismeri el. Az alpolgármester ugyanakkor azt mondta: szigorúan be fogja tartatni a térrendezési tervet. Azóta több helyi és országos portál is közölte a térrendezési tervet, amely csillag alakú térkövezést mutat az emlékmű körül.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az MTI kérdésére elfogadhatatlannak, igazságtalannak, méltánytalannak tartotta a történteket. „Nacionalista uszításról, gyűlöletkeltésről van szó, és nem szabad engedni, hogy ez folytatódjon” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: csakis a közösségre tartozik, hogy milyen szimbólumokat használ, és ha a közösség használja a szimbólumait, az nem vesz el senkitől semmit, nem sérti senkinek a méltóságát.

Végül egy „rendszerváltós” kérdés: Valóban nagyobb öröm a szóban forgó városrészt November 7. negyedként emlegetni, mintha netántán például Székelyföld névre hallgatna?

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu