Surján László: Sztrigy

A helyesírás ellenőrző program ugyan ismeri, de attól tartok, hogy kevesen tudják, mit rejt ez a szó: Sztrigy. Egy folyót, aminek a

A Sztrigy Piskinél

nevét ismerhetné minden magyar, de nem ismeri. A Maros egyik mellékfolyója, amelynek mentén a következő települések találhatók: Petrosz (Petros), Bár (Baru), Mezőlivádia (Livadia), Puj (Pui), Galac (Galați), Rusor (Rușor), Bajesd (Băiești), Kőaljaohába (Ohaba de sub Piatră), Csopea (Ciopeia), Hátszeg (Haţeg), Kovrágy (Covragiu), Oláhbrettye (Bretea Română), Magyarbrettye (Bretea Streiului), Russ (Ruși), Zeykfalva (Strei), Sztrigyszentgyörgy (Streisângeorgiu), Pusztakalán (Călan), Batiz (Batiz), Bácsi (Băcia), Tompa (Tâmpa), Piski (Simeria). Az utolsó település már nyilván eligazít. Az a bizonyos Piski csata, amiről mindannyian tudunk, a Sztrigyen Ópiskinél átvezető hídért zajlott.

Piski-i híd Piski-i korcsma Bem érdemrendje 1849 Ápril

Nem emlegette a folyó nevét Böjte Csaba testvér sem, amikor jó pár évvel ezelőtt beszélt arról a tervéről, hogy a híd melletti csárdát fel kellene újítani és a környéken emlékparkot létesíteni. Ahogy ez már Csaba testvérnél lenni szokott, a tervet tettek követték, és ma már folyik az emlékhely kialakítása.

Volt már emlékoszlop persze ezen a helyen, még a XIX. században emelték, de azt az impériumváltáskor a románok szétverték. A darabjai szanaszét hevertek, sikerült összeszedni szinte minden részletét. A régi fahíd sajnos már nincs meg, a tervekben szerepel legalább a hídfő helyreállítása. A nevezetes csárda megújul majd, lesz benne csárda is, meg emlékeztető kiállítás is.

Makkay József Híd a Sztrigyen című írásából meglepő dolgokat tudhatunk meg. A költségeket egy alapítvány viseli, aminek a létrehozását 2021. június 4-én hagyta jóvá a román bíróság. Az a bírtok, amelyen a romba dőlt fogadó áll, egy aradi illető tulajdonában volt, és október 6-án sikerült megszerezni. Mindez persze véletlen, de vannak-e véletlenek?

Vajon újabb román-magyar egymásnak feszülés lesz-e ebből a tervből, vagy épp ellenkezőleg a Piski híd emléke majd áthidalja a román és magyar gondolkodás között különbséget? Csaba testvér a két nemzet közötti megbékélést szeretné előmozdítani. A kivitelezést közadakozás finanszírozza, a magyar állam már 200 millió forinttal hozzájárult a tervekhez. Szép lenne, ha nemcsak pénzzel, hanem fizikai munkával is segítené a megvalósítást a Kárpát-medencei magyarság, a Sztrigy menti településeket pedig rendre örökbe fogadnák a Kárpát-medencét egységben látó érdeklődők. A fenti felsorolásból a vastagon szedett nevű településekhez már kötődik valaki. Az érdeklődők keressék fel a Fogadj Szívedbe Egy Települést mozgalom honlapját.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu