Kis epizód, nagy öröm

Rakovo ünnepe, a Charta XXI öröme. A közel nyolcszáz éves múltjára emlékező falu a rendelkezésre álló adatok szerint soha nem volt magyarlakta település. Fényes Elek így fogalmaz:

„Rákó, (Nagy és Kis), két egymás mellett levő tót falu, Thurócz vmegyében, a Thurócz vize mellett”. A nagyrákói szlovákok viszont nem ellenségesek a magyarokkal, ahogy az egy minapi faluünnepből is kitetszik.

Rakovo (Nagyrákó) kis község a Turóc mentén. Szlovákok lakták régen és ma is, ezért vettem előre a szlovák elnevezést, bár néhány magyar mindig volt lakosai között. Játszhatnánk a számokkal, hirdetve, hogy messze a nyelvhatár felett is képesek voltak a magyarok megnégyszerezni létszámukat: 2001-ben három, ám 2011-ben már 12 magyar is élt a mintegy 300 fős falucskában.

A falu most ünnepelte írásos említésének hétszáz hetvenedik évfordulóját.

Szép, de miért kell erről nekünk megemlékeznünk? Ilyenfajta ünneplést tömegesen lehetne rendezni, s talán rendeznek is, csak épp nem tudunk róla. A nagyrákóiak ünnepéről viszont talán éppen azért írt a felvidek.ma, mert azon részt vett a magyarországi Állami Számvevőszék is. Az ÁSZ részvételét pedig az indokolta, hogy Nagyrákóról származik és ott is van eltemetve Rakovszy István, az ÁSZ egykori elnöke. A meghívottak között volt az elnök hasonnevű unokája, aki a megemlékezés légkörében a Charta XXI szellemiségét érezte, s ezt beszédében is kifejezte. A felvidek.ma tudósításában ezt olvassuk:

Nemrégiben jelent meg a Karta 21, mely a Kárpát-medence népeinek és nemzeteinek megbékélését, harmonikus együttélését és egymás iránti tiszteletét kívánja szolgálni. De ahogy helyben tapasztalta, ez már Nagyrákón megvalósult, amit örömmel nyugtázott.

Rakovszky Istvánt díszpolgári címmel tüntették ki, s ebből az alkalomból ő a Charta XXI által kiadott többnyelvű Reconciliation kötetet ajándékozott a polgármesternek.

Kis epizód, de nagy öröm: a Charta XXI gondolata élő valóság sokaknak a Kárpátok alatt.  

Képkivágás reconciliationátadás

Az eseményről beszámolt az Állami Számvevőszék honlapja, és a felvidék.ma portál. Az ÁSZ honlapján bőséges képgyűjtemény is található.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu