EGYÜTT AZ ÚTON – nézd meg videón
Ez az összeállítás vezérfonal. Innen egy kattintással elérhetők a 2016 december 3-án rendezett Együtt az úton konferencia előadásainak videófelvételei magyarul. Az ismétlés a tudás anyja, mondták a latinok, kéretik tehát vissza-visszatérni ezekhez a gondolatokhoz.

Az Együtt az úton – magyarok és szlovákok  a Charta XXI mozgalom eddigi legnagyobb rendezvénye volt. A konferencia egészéről televízió felvétel készült, azaz megnyílt a lehetőség, hogy az előadásokat azok is meghallgathassák, akik maguk nem tudtak a személyesen jelen lenni.
Miért érdemes ezeket az előadásokat utólag is megismerni? A konferencián nem fogadtunk el nyilatkozatot, nem döntöttünk semmiről, mégis sokan remélik, hogy mérföldkőnek számít a szlovák-magyar kapcsolatok meglehetősen viharos és zavaros történetében.
Mi támasztja alá ezt a vélekedést? Először az, hogy magyarok és szlovákok együtt mondták el a véleményüket a két nemzet kapcsolatáról, a közeledés szükségességéről, a politikai történésekről, közös történelmünkről, kultúránk egymásba fonódásáról. Bár értékrendben egymástól különböző szerzők szólaltak meg, az előadások mégis szervesen kapcsolódtak egymáshoz, nem csikorogtak a fogaskerekek. Másodszor azt kell kiemelni, hogy talán először fordult elő, hogy a szlovák-magyar kapcsolatoknak mind a négy szereplője jelen volt. Nem tartjuk ugyanis elegendőnek, hogy az egyes országokat csak a többségi nemzet képviselje. Sem a szlovákiai magyarság, sem a magyarországi szlovákság nem hagyható ki semmilyen, a két nemzet kapcsolatával foglalkozó megbeszélésből. Ha a mérföldkő hasonlatot használjuk, akkor ezzel elismerjük, hogy volt előzmény, az út egy részét már bejártuk, és persze azt is reméljük, hogy lesz folytatás. Nem volt célunk áttekinteni kapcsolatainknak sem az elmúlt száz évét, sem a korábbi évszázadait, de a Trianon szóval jelzett nagy szakítás utáni évszázad legjelentősebb közeledési gesztusa előtt fejet hajtottunk, amikor Erdő Péter bíboros úrnak átadtuk mozgalmunknak a Megbékélési és Együttműködési Díját. Nagy jelentőségűnek tartjuk ugyanis, hogy a két ország katolikussága nevében Esztergomban megbékélési nyilatkozatot írtak alá, a MEGBOCSÁTUNK ÉS BOCSÁNATOT KÉRÜNK gondolata jegyében.
Ahhoz, hogy valóban mérföldkőről lehessen beszélni, a konferencia nem maradhat egyszeri esemény, pusztába kiáltott szó. Az elhangzottak közreadásával is a folytatást akarjuk megalapozni.
Egy reggeltől estig tartó rendezvény senkit nem tud a képernyő elé ültetni, hogy egyhuzamban végig hallgassa az előadásokat. Az utólagos megtekintésnek épp az az előnye, hogy bármikor megszakítható, és bármikor vissza lehet térni a fontosnak tartott részekhez. Ezt elősegítendő az egyes előadásokat külön-külön megtekinthetővé tettük. Első körben magyarul, de reméljük, hogy sikerül szlovákul is közreadni mindent. A videóanyagot itt egy hivatkozásgyűjtemény formájában adjuk közre, nem kell az interneten bolyongani egy-egy előadásért. Néhány előadás a Charta facebook oldalán már kikerült az internetre, de ezek a facebooktól (érthetően) idegenkedők számára nem voltak elérhetők.
A konferencia programja következik, benne a hivatkozásokkal:
LEVEZETŐ ELNÖKSÉG: SURJÁN LÁSZLÓ, PELLE VERONIKA
Beer Miklós: Összeköt-e bennünket a közös hit?
František Mikloško: Nemzeti önvizsgálatról és megbocsátásról
LEVEZETŐ ELNÖKSÉG: MOLNÁR IMRE, LŐCSEI-BALÁSSY EMŐKE
LEVEZETŐ ELNÖKSÉG: KISS GY. CSABA, KOTOLÁCSI MIKÓCZY ILONA
Kovács Anna: Az érvényesülés lehetőségei kisebbségi környezetben. Kutatás a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetében
Marosz Diána: Kettős identitás – anakronizmus vagy járható út?
KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS: A MÉDIA LEHETŐSÉGEI EGYMÁS MEGISMERÉSÉBEN. VEZETTE: GARAJSZKY MARGIT
Gajdics Ottó, Gazsó L. Ferenc dr., Stefan Hríb, Lovász Attila, Juraj Spuchľák, Szabó Anett,
ZÁRÓBESZÉD
Surján László: A konferencia üzenete
A programban az előadások címéhez kapcsolt hivatkozások a televízió felvételhez vezetnek. Néhány előadás írott formában is rendelkezésre áll, ezt külön jelezzük.
Annak érdekében, hogy még szélesebb körhöz eljusson az üzenet, az egyes előadásokból pár perces részleteket is kiemeltünk.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu