A Megbékélési Mozgalom története

A mozgalom még nagyon fiatal, de gyökerei lassan két évesek. Az indulás szorosan összefügg a Magyar-Hon-Lap tevékenységével, a honlap 2009. júniusa óta beszámolt a mozgalom kialakulásáról, teret adott az alapító okirat szövegéről folytatott vitának.

2009. június 4. Szentimrevárosi üzenet: Surján László beszéde. Idézet a beszédből:

„Martin Luther Kinggel szólva: van egy álmom. Álmodok, de nem álmodozom. Az álom, aminek meg kell valósulnia: a Kárpát-medencei megbékélés programja. Álmom egy mozgalom. Tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják, akiért Krisztus meghalt, sőt, akiben felismerik magát a Krisztus arcot. Nem véletlen, hogy az első próbálkozások a keresztény egyházakból indultak ki. Ez a közeledés elméleti alapja és ez építi a bizalmat. Nem kormány és kormány, nem párt és párt között, hanem ember és ember között. Lélektől lélekig.”

A teljes beszéd szerkesztett változata Szentimreváros üzen címmel olvasható, és videófelvételen is meghallgatható (első rész, második rész, harmadik rész).

A beszéd hangját megszabta a trianoni szerződés évfordulója és az európai parlamenti választások közelsége. Surján László egyfajta választási ígéretet is tett:

„Itt és most ígérem, hogy európai képviselővé választásom esetén a parlamenti szakmai munkám elvégzése mellett, amellyel egyébként nagyobb biztonságot szeretnék nyújtani Európa minden polgárának, erőmet arra fordítom, hogy a Kárpát-medence lakói között elősegítsem a megbékélést. Szülessen egy mozgalom, amelynek üzenetére, mint polgárai határozott akaratára, tekintettel lesz mindenki, még az is, akit most ordas indulatok, vezetnek. Elősegítem, hogy az Európai Unió anyagilag még jobban támogassa a határon átnyúló kezdeményezéseket. A határokról ne csak a sorompók tűnjenek el, hanem járhatóvá legyenek a lezárt utak, és dűlők, felépüljenek az általam már tíz éve sürgetett hiányzó Ipoly hidak: áramoljon a vér a Kárpát-medence kapillárisaiban is.

Mi tehát a szentimrevárosi üzenet? Egy baráti kézfogásra kinyújtott kéz. Baráti jobb minden jóakaratú szerbnek, szlováknak, románnak, horvátnak, szlovénnek, ruténnek, ukránnak. Lesz, aki ráüt? Lehet. De lesz, aki megragadja, belecsap, és barátságosan a szemünkbe néz. Tudja, nincs más út. Együtt, erősen Európa szívében, vagy acsarkodva tengődni a periférián.

Ez a módja, hogy Trianon a századik évfordulóra már ne égő seb legyen. Nem akarok több gyásznapot. Június negyedike lehet a kiengesztelődés, a megbékélés napja, annak öröme, hogy szomszédjainkat határtalanul szerethetjük. Nem az önfeladás napja, nem a felejtésé. Nem merengünk a múlt árnyain, de élünk belőle, tanulunk hibáinkból és képesek vagyunk e föld, a Kárpát-medence földjének nem megosztó, hanem együttes szeretetére. Aki itt él, földink, testvérünk, barátunk.

Ez az álom megvalósítható. Remélem, sokan hozzákezdünk. Nem majd. Most. Munkára fel! Szentimreváros üzen. Adjátok tovább az üzenetet.”

2009. augusztus 15. A Charta XXI első megfogalmazása, amit hamarosan követett egy második is.

2009. szeptember 13. A születőfélben lévő mozgalom támogatta Máté-Tóth András és Pavel Mikluščák teológus professzorok nyílt levélként megfogalmazott kezdeményezését, amelyben a szlovák és magyar keresztényeket szólították meg, a két ország katolikus püspökei nyilatkozatának szellemében. (E nyílt levelet 2011. március 4-ig 599-en írták alá.)

2010. január 16. A MHL közzé tesz egy nemes veretű preambulum tervezetet.

2010. október 24. Nagymegyer: a Megbékélési Mozgalom létrejötte. Mintegy száz jelenlevő aláírásával támogatta a Mozgalom alapokmányát a Charta XXI-et, amelyet Megbékélési Chartának is mondunk.

2011. február 16. Elindult a Mozgalom honlapja a chartaxxi.eu címen.

2011. február 26. A második Megbékélési Kerekasztal Konferencia Szabadkán. Kaptunk egy jelszót: Legyünk közösen nagyok!

2011. március 05. A Charta XXI aláíróinak száma meghaladta a 600-at.

2011. március 16. Konferencia Brüsszelben az Európai Parlamentben. Címe: Kárpát-medencei népek békés együttélése – vágy vagy valóság? Előadói: Michal Vašečka – Etnikai hovatartozás és Kultúra-kutató Központ (CVEK), Szlovákia, Havas István – a magyar katolikus lelkészség vezetője Brüsszelben, Gabriel Andreescu, politológus, emberjogi aktivista, Románia, Papp Árpád, néprajzkutató, Szerbia, Sárdi Péter, államtitkár, Magyarország, Győri Enikő – Európai Uniós ügyekért felelős államtitkár, Magyarország.
Minden előadó kiállt a megbékélés szükségessége mellett, erős szellemi támogatást adva a mozgalomnak.

2011. március 26. Legyünk közösen nagyok címmel lezajlik a Kárpátaljai megbékélési konferencia, Beregszászon. Bemutatjuk a Charta XXI. logóját

2011. április 30. Megbékélési konferencia, Kolozsvárt.

2011. május 15. Lezárult a Hidak Európa Népei között pályázat. Az adott határidőig 113 pályamunka érkezett be.

2011. június 1. Budapest: Nemzeti összetartozás a gyakorlatban. Konferencia az Új Aspektus szervezésében Trianon kérdéséről és annak középiskolai oktatásáról.

2011. június 14-16. Kiállítás Hidak Európa népei között címmel Brüsszelben az Európai Parlamentben. A kiállítást megtekintette Schmitt Pál köztársasági elnök is.

2011. június 19. A Charta XXI. aláíróinak száma elérte az 1900 főt.

2011. június 23. A Charta XXI. támogatóinak száma elérte a 2000 főt

2011. augusztus 27. Lendván a Charta XXI. csapata részt vett a hagyományos bográcsünnepen, nagy közönségsikert aratva. Ekkor jelent meg először a nyilvánosság előtt a Charta XXI. logóval díszített póló.

2011. szeptember 24. Surján László a közép-európai együttlétről és a mozgalomról ad elő a zsolnai Comunio intézet meghívására Zsolnán

2011. október 3. – 10. – Csallóköz színei című képzőművészeti szimpózium Nagymegyeren, a megbékélés jegyében.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk