Üzenet Kárpátaljáról

„Mert szeretetre van szükség, hogy … szenvedés után megbékéljenek a lelkek…”

Lehet-e ennél „chartársabban” megfogalmazni azokat a feladatokat, amelyek a Kárpát-medence lakói előtt állnak? Ráadásul ez az üzenet nem akárhonnan, hanem a talán legtöbbet szenvedett régióból, Kárpátaljáról jön. (Nem érdemes persze szenvedési versenyre kelni Délvidékkel, de a többi elszakított területtel sem.)

Az idézett mondat a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat 300. tagja, amelyet Charta-társaink dr. Dupka György, dr. Zubánics László szerkesztettek. A GULÁG–GUPVI-KUTATÓK NEMZETKÖZI FÓRUMA KÁRPÁTALJÁN, 2020 című rendezvény előadásait foglalták össze a kötetbe.

A kötet számos előadást tartalmaz, érdemes tanulmányozni mindegyiket, a szöveg letölthető ide kattintva  A mottó Marosi István előadásának címe. Attól tartok, hogy kevesen ismerik Ortutay Jenő görögkatolikus pap, főesperes, szentszéki tanácsos, Beregszász város bírája (polgármestere) országgyűlési képviselő nevét, aki tavaly hetven éve, 1950. karácsonyán hunyt el Ábezben, a Gulág egyik lágerében. Róla szólt ez az előadás, amit az egész könyvvel együtt jó szívvel ajánlok honlapunk olvasóinak. A nyitókép rabként mutatja, a bírósági aktájában található.

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu