Új közép-európai együttműködést!

A Charta XXI. Egyesület közleménye: 

Trianon centenáriuma kapcsán a magyar országgyűlés szinte egyhangú határozattal új közép-európai együttműködést javasolt. Ennek az együttműködésnek azonban nemcsak diplomáciai csatornákon kell zajlania és nemcsak államközi szerződésekben kell testet öltenie, hanem az egymásról való gondolkodásnak át kell alakulnia az egész társadalomban, a közbeszédben, valamint az iskolai oktatásban is.

A legtöbb szomszédunk hozzánk hasonló helyzetben van: sok nemzettársuk nem az anyaországnak, hanem valamely más országnak polgára. Az átfogó közép-európai együttműködésnek tehát ki kell terjednie az azonos nemzethez tartozók állampolgárságtól független összetartozására és az azonos állampolgárságú emberek etnikai hovatartozástól független emberi jogainak biztosítására. Az ezzel kapcsolatos problémák sajnos csak növekednek, ha a többségi nemzet a feszültségek létezését is tagadja. A Charta XXI megbékélési mozgalom nem az ellentétek kiélezésében, hanem őszinte megtárgyalásában és tisztességes megoldásában érdekelt. Száz évvel az első világháború befejezése után nemcsak a háború lezárására, hanem az azóta történtekre is emlékezünk, de a legfontosabb, hogy térségünk egymást értő és elfogadó, a globális világ kihívásaira közös választ adni tudó államokból álljon. Így lehet jobb a következő száz év, mint ami elmúlt. Ehhez pedig nyílt beszéd és az egyes országokban a többség és kisebbség egymással való tárgyalása és száz éve halogatott megegyezése szükséges.

 


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu