(Túl) kemény román önkritika

Lucian Mandruta nevét talán többek is ismerik. Ő az a román származású médiaszemélyiség, aki a székely zászló-ügy kapcsán is hallatta hangját. Román létére maga is kitűzte Facebook oldalán a székely közösség szimbólumát.

Megnyilvánulásai nem mindig találnak megértésre román honfitársai körében. Így történt ez egy korábbi bejegyzésével is. Mandruta egy apa-fia program keretében nyakába vette Europát. Autóval utaztak, így a gyerek figyelme óhatatlanul ráirányult arra a tényre, hogy milyen éles különbségek vannak országok között a tisztaság, szabályok betartása, autópályák mennyisége-minősége között. A gyerek felmerülő kérdéseit, és ezen kérdésekre adott válaszokat Mandruta a közösségi oldalon is megosztotta. Véleménye szerint, a román emberek nem a neveltetésükben mások, hanem egészen egyszerűen biológiailag működnek másként, mint a nyugati emberek.

Éles kritika, támadás fogadta Mandruta ezen elmélkedését, ugyanakkor az igazság része az is, hogy a Facebookon a bejegyzéshez hozzászólok között, sokan vannak, akik szintén elfogultság nélkül nyilatkoznak a témát illetően.

Természetesen mindig az a kérdés, hogy mi a viszonyítási pont. Például ha vesszük kicsinyke országunkat, megnézzük mi volt 10 évvel ezelőtt és mi van most. Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy önmagához képest nagyon sokat fejlődött Magyarország. Mégis mikor Hegyeshalomnál átlépjük a határt, rádöbbenünk, hogy bizony van még hová fejlődnünk. (Talán valahogy így érezhet Mandruta is.)

Eddig az ismertetés Balassy Emőkétől. Köszönet érte. Nem osztom Mandruta véleményét a biológiai másképp-működésről. Ennek ugyanis nagy veszélye, hogy belenyugvásra ösztönöz. Az önkritika helyes, nekünk is többször kellene élni vele, de mélységesen hiszek abban, hogy lényegét tekintve minden ember egyforma.

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu