Táncsinec Edina: Nagyberegi „Hidak”

Március 29-én nyílt meg a Hidak Európa népei között c. vándorkiállításunk a Beregszász közeli Nagybereg Közösségi Házában. Ebből az alkalomból a Nagyberegi Református Gyülekezet Új Iránytű című hírlevelében jelent meg az alábbi írás. A figyelemfelkeltés jól sierült, hiszen a kiállítás iránti érdeklődés miatt egy hét helyett három hétig lehetett látogatni és még rendhagyó történelemórát is szerveztek.

Megbékélési Mozgalom a Kárpát-medencében

Az alkotó munkához békére és nyugalomra van szükség. Közép-Európában nem jutunk előre, ha az itt élő népek gyanakodva figyelik egymást. A német–francia kibékülésre épült Európai Unióban a mi nemzeteink számára is a kiengesztelődés a siker záloga. Ehhez politikai akaraton, felelős kormányzati munkán kívül civil összefogásra is szükség van. Mozgalomra, amelynek tagjai a szomszéd országok polgáraiban elsősorban az embert látják. Ember és ember között épüljön sziklaszilárdságú kapcsolat. Kormány és kormány, párt és párt között a hidak törékenyek, a politika forgandó. Az egymáshoz való viszonyunk ne legyen kitéve a politikai széljárásnak. Egy mozgalom kell, hogy keressük és meg is találjuk az együttélés örömét…
A Charta XXI. célja egy olyan civil mozgalom, amely kinyilvánítja a Közép-Európában élők egymásrautaltságát, és tudatosítja, hogy sokan szeretnének a térségben békét, összefogást, együttműködést. A Chartát 2010 októberétől több ezer támogató írta alá, főként Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ausztriából és Ukrajnából. Vezérfonalunk lehet Jean Monnet híres mondása: „Nem országokat egyesítünk, hanem embereket.” Ha ez lehetséges volt osztrákok és olaszok, németek és franciák között, miért ne valósulhatna meg a Kárpát-medence népei között is? A viszályok és konfliktusok idejében fel kell ismerni előbb-utóbb a határok minkét oldalán, hogy az egy-más iránti ellenségeskedés árt, az egymással való összefogás segít. Az egymás elleni acsarkodás ásatag politikáját fel fogja váltani az összefogásra, az együtt-működésre épülő új világ. Aki egyetért a mozgalom céljával, a Charta XXI nevű nyilatkozat aláírásával máris közelebb hozza ezt az szebb, boldogabb korszakot. Ha sokan leszünk, puszta létünkkel is meg tudjuk változtatni a társadalom hangulatát.
A kiállítás olyan embereket mutat be, akik több országhoz kötődnek. Egyesek idegenből jöttek, de Magyarországon tevékenykedtek, mások magyarnak születtek, de külhonban alkottak. Életük rámutat, hogy a Kárpát-medence az európai kultúra szerves része immár ezer esztendeje. Néhányuk nemzetköziségét külön megerősíti, hogy egy országhatárokat átívelő veszedelem, a vörös vagy barna diktatúra idején álltak ki embertársaikért, az egyetemes igazságért. A bemutatottak között szerepel például: Szent István, Árpádházi Szent Erzsébet, Kapisztrán Szent János, Bél Mátyás, Salkaházi Sára, Kőrösi Csoma Sándor, Matl Péter, és még mások. Üzenetük élő, helytállásuk követni való.

11141777_826099200806447_195964878825287528_n

A bemutató célja, hogy példaképeink üzenetét modern európai terminológiával tolmácsolva erősítse a különböző nemzetek közötti összetartozás érzését. Megismertetésük hozzájárul a közös regionális identitástudat elmélyüléséhez.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk