Porlik, mint a szikla

A mesterséges intelligencia olykor segítheti ellustuló gondolkodásunkat, részben óvva attól, hogy újra felfedezzük, amire már mások rájöttek. Olykor akár olyan kényes témákban is rámutat hasznos szempontokra, mint a magyar-román viszony.

A mesterséges intelligencia (MI) napjaink divat témája. A román kormány állítólag felhasználja a kormányzati döntésekben. Újságírók, kíváncsi emberek készítenek vele interjút, van aki verset irat vele, van aki veszélyeiről értekezik, és betiltását tartaná jónak.

A divat az én érdeklődésemet is felkeltette, különösen akkor, amikor a Főtér cikkét megláttam: Megkérdeztük a mesterséges intelligenciától, hogy Erdély magyar vagy román föld? – Interjú a ChatGPT-vel – Főtér (foter.ro)

Erre a kérdésre voltaképp kitérő feleletet adott a program, aminek az utolsó mondata: „A megosztott identitás és az etnikai, kulturális és politikai feszültségek jelen vannak az erdélyi társadalomban, és a téma továbbra is vitatott marad.” A Főtér szerkesztői erre lecsapva azt kérdezték: „Szerinted hogyan lehetne ezeket a feszültségeket rendezni?”

Ide másolom szó szerint a választ:

„Az erdélyi feszültségek rendezésére vonatkozó javaslatok és megoldások összetettsége miatt nem lehet egyértelműen válaszolni erre a kérdésre. Azonban néhány lehetséges megoldás közé tartozhat:

Párbeszéd és megértés: Az etnikai, kulturális és politikai feszültségek rendezéséhez szükséges a megértés és az elfogadás. A párbeszéd segíthet abban, hogy az emberek jobban megismerjék egymást, és megértsék a másik nézőpontját.

Tolerancia és kölcsönös tisztelet: Az erdélyi társadalomban élő különböző etnikai csoportoknak toleránsnak kell lenniük egymással, és tiszteletben kell tartaniuk a másik kultúráját és hagyományait.

Kulturális és nyelvi autonómia: Az autonómiai jogok biztosítása a különböző etnikai csoportoknak lehetővé teszi, hogy saját kulturális életüket és nyelvüket fejlesszék, és hozzájárulhat a kölcsönös megértéshez és toleranciához.

Gazdasági együttműködés: A gazdasági együttműködés és a területi egyenlőtlenségek kezelése szintén hozzájárulhat az etnikai feszültségek csökkentéséhez.

Közös értékek és célkitűzések: Az erdélyi társadalomban élő embereknek olyan közös értékekre és célkitűzésekre kell összpontosítaniuk, amelyek segítenek megerősíteni az egységet és az összetartozást.

Az erdélyi feszültségek rendezéséhez szükség van a hosszú távú megközelítésre és az együttműködésre. Azonban a megoldás nem egyszerű, és a változásokhoz idő, türelem és elkötelezettség szükséges minden érintett fél részéről.”

Akik a megbékélés útját-módját keresik, jól teszik, ha megfontolják a fentieket. Mivel a MI nem gondolkodik, hanem „hozott anyagból” dolgozik, mint a hajdan volt úri szabó, ez a felettébb okos összeállítás részben vagy egészben jelen kell legyen az internet bugyraiban. Ez pedig jó hír.

Ezek után arra lettem kíváncsi, hogy egy másik MI program, a magát nagyon kínáló Bing, mit mond a kérdésről. A válasz tömör volt és mellébeszélő: „A feszültségek rendezése nem könnyű feladat, mivel a kérdés politikailag érzékeny és vitatott. Azonban a két ország közötti kapcsolatok javítása és a párbeszéd elősegítése kulcsfontosságú lenne. A magyar és román közösségek közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése is fontos lenne. Azonban a feszültségek rendezése hosszú távú folyamat lehet, amelynek során a két ország közötti kapcsolatok javulása mellett a magyar és román közösségek közötti párbeszéd és együttműködés is kulcsfontosságú lenne.”

A Bing tehát mellébeszél, de a ChatGPT válasza elgondolkodtat. A felvázolt pontok sikeres megbékélési program alapjai lehetnének, amelynek elemei már szinte azonnal, azaz éppen száz éve megjelentek, részben persze a napi politika felszínén, de az akkor új helyzeten elgondolkodó és megoldást kereső értelmiségi körökben is. Vajon mentség-e, hogy türelem és elkötelezettség szükséges minden érintett fél részéről arra, hogy száz év alatt nem jutottunk előre? Vészhelyzet van, mert noha az anyaországban is fogy a magyarok száma, de még mindig többen vagyunk, mint százéve, ellentétben az utódállamokban élőkkel, akik sehol nem érik el az első világháború előtti létszámukat. Meg kellene állítani a porladást. Nemcsak Erdélyben…

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu