Nézőpont Intézet: Ellenszenv nélkül, bár kritikusan

A Nézőpont Intézet felmérése arra utal, hogy Mozgalmunk célkitűzése egybe esik a magyar felnőtt lakosság többségének véleményével. Az Intézet és a Charta XXI Egyesület együttműködése kertében 2016. január 4-7 között reprezentatív felmérés készült arról, hogyan viszonyul a magyar lakosság a szomszédainkhoz. Az eredményeket január 10-én, a 30. Jean Monnet estén ismertette Mráz Ágoston, előadásának videó felvételét ide kattintva lehet megtekinteni.

A felmérés először azt tudakolta, hogy a megkérdezett milyennek ítéli a saját kapcsolatát a szomszédokkal. Az eredmény az alábbi képen látható.

 

Mi a te véleményed a szmszéd országokról?

A második kérdés arra irányult, hogy jónak vagy rossznak ítélik az emberek az államközi kapcsolatokat.

 

Szerinted milyenek az államközi kapcsoaltok?

Harmadjára pedig azt rögzítették, hogy a magyarok javítandónak tartják-e a kétoldalú kapcsolatot. Ha az erre adott feleletet egybevetették azzal, hogy a megkérdezett jónak vagy rossznak tartottak az országok közötti viszonyt, kiderült, hogy nagyon sokan akkor is javítani szeretnék a jelenlegi kapcsolatot, ha azt általánosságban jónak látják.

javítsuk

A Nézőpont Intézet a kutatásról jelentés tett közzé, ami ide kattintva letölthető.

A megbékélési mozgalom számára tanulságként adódik, hogy a hazai lakosság számára nem ellenszenvesek a szomszédok, bár minden ország estén vannak olyanok, akik reménytelennek tartják a kapcsolatok rendezését. Ezek száma a válaszolók 6 és 19 százaléka között változik. Érdemes lesz vizsgálni, hogy mely tehertételek miatt alakult ki ez a vélemény. Az is egyértelmű, hogy az anyaországiak elégedetlenek azzal, ahogy a szomszéd országok bánnak magyar állampolgáraikkal. Erre ugyan egyik kérdés sem irányult, de nehéz volna mással magyarázni, hogy azokkal az országokkal való viszonyt tarják rossznak, amelyekben jelentős számú magyar kisebbség él. A sokat emlegetett híd szerep nem működik. Ugyanakkor a válaszolók közel fele, sőt Románia esetén 64 százaléka éppen ezen országokkal szeretné a kapcsolatot javítani. Tudatosítsuk, hogy ez a javítás nem csupán a politika feladata, a civil társadalomnak magának is részt kell belőle vállalnia.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu