NEMCSAK VÁRNI A JÓT, HANEM TENNI ÉRTE!

Jean Monnet egész élete kitartó harc nagy célokért. Álma, az európai országok összefogása megvalósult. 1979-ben, tehát abban az évben halt meg, amikor először választottak közvetlenül európai képviselőket a közösség polgárai. Harmincöt év telt el, s Jean Monnet ahogy életében, most halála után is visszavonultan, a háttérben van. Pedig érdemes rá figyelni ma is. A Duna völgyi megbékélés szorgalmazó mozgalmunk, a Charta XXI számára igen fontos az egyik mondása: Nous ne coalisons pas des états, nous unissons des hommes. Szabad fordításban: Nem országokat, hanem embereket egyesítünk.

A megbékélési Mozgalom életét szervező Charta XXI Egyesület vezetősége elhatározta, hogy Jean Monnet emlékérmet létesít, amelyet olyanoknak adományoz, akik a megbékélés érdekében jelentőset alkottak.

 

Jean Monnet érem
Az emlékérem egyik oldalán Jean Monnet arcképe látható, a másikon a tizenkét csillaggal körülvéve a nunquam otiosus szavak. Úgy gondoltuk, hogy a német Leopoldina Akadémiának ez a jelszava: sohasem tétlenkedve, egyrészt jellemző Monnetre, másrészt figyelmeztető mindannyiunknak, hogy ne csak engedjük elfolyni az életünk, hanem próbáljuk tevékenyen előmozdítani a jót. A Jean Monnet emlékérem a Charta XXI mozgalom elkötelezett hívének, Lebó Ferenc éremművésznek a mozgalom számára készített alkotása.

Jean Monnet emlékérmet először a Charta XXI május 30-án rendezett Jean Monnet esten adjuk át. A kitüntetettek neve természetesen az átadásig nem nyilvános.

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu