MTI:Várják a jelöléseket a Megbékélési és Együttműködési Díjra

Azok egyének, közösségek kaphatják, amelyek a régiónk népei közti megbékélést, együttműködést, az egymás iránti nyitottságot szorgalmazzák.

A Közép-Kelet Európa népei közötti megbékélés elősegítését szeretné elismerni az idén első alkalommal átadandó Megbékélési és Együttműködési Díj, amelyre április 5-ig lehet a jelöléseket megtenni. Surján László, néppárti EP-képviselő a díj kezdeményezőjeként az elmondta: az unió tagjaként nem elegendő a kormányszintű együttműködés, nagyon fontos, hogy az emberek között élő kapcsolatok legyenek. A díj gondolata azt szolgálja, hogy a negatív hírekben bővelkedő információáramlásban hagyjanak olyanokat is reflektorfénybe kerülni, akik a megbékélés érdekében fejtik ki a tevékenységüket – közölte a kereszténydemokrata politikus.

A díjban azok az egyének vagy közösségek részesülhetnek, akik a Közép-Kelet-Európa népei közötti megbékélést és az egymás iránti nyitottságot szorgalmazzák, vagy élen járnak a térség népei közötti együttműködésben. A díjazottakra javaslatot csak a Charta XXI nyilatkozat aláírói tehetnek.

A nyilatkozat többek között azt tartalmazza, hogy a Megbékélési Mozgalom hét országból származó kezdeményezői tudatában vannak a jövendő nemzedékek iránti felelősségüknek, ezért az egymás iránti ellenségeskedés helyett a megbékélés útját választják. Ragaszkodnak anyanyelvükhöz, történelmükhöz, kultúrájukhoz. Nem megszüntetni, hanem elfogadni akarják különbözőségeiket, és azt remélik, hogy egyre többen felismerik: egymást támogatva megerősödnek, egymással tusakodva viszont Európa peremére szorulnak.

A beérkezett javaslatokat összesítik, és a díjat egy nemzetközi zsűri értékelése alapján adják ki. Díjazott az lehet, aki tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával képviseli az együttműködés és megbékélés szellemét. A díjban a Charta XXI mozgalom alapítói nem részesülhetnek. A Megbékélési és Együttműködési Díj Lebó Ferenc éremművész, szobrász Isten tenyerén című alkotása. További információ a www.chartaxxi.eu címen található. A díjátadás Budapesten lesz, előreláthatóan 2013. május 10-én.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk