Magyar Szó: Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában

Végállomásához érkezett a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű IPA Határon Árnyúló Együttműködési Program. A jövő héten változatos rendezvénysorozat várja a szabadkai érdeklődőket. Erről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója és Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettes.

Hétfőn 10 órakor a Városi Könyvtárban lesz a gyülekező a kulturális sétára, amelynek során Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Danilo Kiš és Radomir Konstantinović életének helyszíneit keresik fel a részvevők az irodalmi útvezetés során. Az útvezetők Dévavári Beszédes Valéria és Boško Krstić. Akik felolvasnak: Basity Gréta és Srđan Sekulić.

Kedden délben a könyvtár galériájában megnyílik a Szeged és Szabadka irodalmi élete a századfordulón és a XX. század elején a korabeli újságok és lapok tükrében című kiállítás. Megnyitják: Hicsik Dóra, Nevena Mlinko, a szabadkai könyvtár, valamint Kukkola Judit, a szegedi Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár munkatársa.

Szerdán délelőtt fél tíztől filmmaraton várja az érdeklődőket, amelyen Kosztolányi, Csáth, Danilo Kiš művei alapján készült filmeket vetítenek le (Tolnai Szabolcs: Fövenyóra, Pacskovszky József: Esti Kornél és Molnár György: A varázsló álma). A kerekasztal-beszélgetést a filmek alkotóival Siflis Zoltán vezeti. Este a Kosztolányi színházban a Rózsák című előadás szerepel műsoron.

Csütörtökön a palicsi könyvtárban tíz órakor kezdődik a Csáth–Kosztolányi irodalmi szimpózium az utazás témakörben magyarországi és szerbiai irodalmárok részvételével: Bednanics Gábor, Szirák Péter, Bengi László, Raffai Judit, Hózsa Éva, Kollár Árpád, Boško Krstić, Dragana Francišković tart előadást a témában.

Pénteken 12.30 órától kerül sor a Városi Könyvtár olvasótermében a zárókonferenciára, amelyen megnyílik a projektum rendezvényeiről készült fényképkiállítás, a diákok utazás témájára készített rajzainak kiállítása, majd Dragan Rokvić projektmenedzser (Szabadkai Városi Könyvtár) és Mikola Györgyi szakértő (DEAK Z.r.t., Szeged) foglalja össze az egyéves projektum állomásait, eredményeit.

Az elmúlt egy évben az említett IPA-program révén valósult meg a Kosztolányi Dezső Napok keretében a Kosztolányi-talány, amely során a középiskolás versenyzők felfedezték azokat a helyszíneket, amelyek valamilyen módon Kosztolányihoz köthetők. A program részeként Irodalmi KIŠ-ernyő címmel kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartottak Danilo Kiš Menetrendjéről Szabadkán, illetve megjelent a kétnyelvű Utazni annyi, mint élni című publikáció is. Az évente jelentkező, összművészeti jellegű, a két városban, a vasúton, a vasútállomásokon is zajló Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált tavaly e Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében rendezték meg.

A cikk beküldője: Dobrotka Ágnes

Forrás: itt


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
Mikóczy Ilona