Magyar-ruszin kulturális kapcsolatok

A magyarok tisztelettel tekintenek a ruszinságra,  ugyanakkor a Rákóczi Ferenc melletti áldozatos kiállásukon túl keveset tudnak róluk. Ezért a Charta XXI mozgalom a magyar-ruszin kulturális kapcsolatokról EGYÜTT AZ ÚTON – RUSZINOK ÉS MAGYAROK címmel konferenciát rendez Nyíregyházán, 2018 február 3-án.

A konferenciát az Országos Ruszin Önkormányzattal együtt rendezzük, fővédnökünk Kocsis Fülöp érsek metropolita lesz, aki személyesen nyitja meg a rendezvényt. Ez a körülmény és a konferencia helyszíne, – a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi főiskola -is  jelzi, hogy a görögkatolikus vallásnak sajátos, kiemelt szerepe van a ruszin identitás kialakulásában.

A következő előadások hangzanak el: Dr. Véghseő Tamás: A görögkatolikusság szerepe a ruszin-magyar kapcsolatokban;  Vári Fábián László: A magyar-ruszin társadalmi és kulturális együttélés korszakainak tükröződése népeink népköltészetben; Fedinec Csilla: Gens fidelissima? A ruszin kérdés Trianontól máig;  Csernicskó István: Nyelv és/vagy nyelvjárás: nyelvészeti kérdés ez? Iváncsó Ádám: A Debreceni Egyetem, mint a ruszin értelmiség képzésének helyszíne:1938-1945; Bárányné Komári Erzsébet: Bonkáló Sándor munkássága – összekötő kapocs a magyar és a keleti szláv kultúrák között; Kész Margit: Ruszin-magyar kölcsönhatások és párhuzamok az archaikus/apokrif eredetű szövegekben Kárpátalján; Telenkó Bazil Mihály: A ruszin kulturális örökség hagyományozódása; Surján László: A nemzeti identitás jelentősége, zárszó

A konferencián a részvétel ingyenes, de január 15-én éjfélig regisztrálni kell.  REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET!  Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A helyszín: Nyíregyháza Bethlen Gábor u. 13-19. Időpont: 2018. február 3-a. A rendezvény 10 órakor kezdődik, és előreláthatóan 16 óráig tart. A résztvevőknek az előadások közti szünetben ebéddel szolgálunk. Bővebb információt, programot a regisztráltaknak elektronikus levélben küldünk. Saját email címmel nem jelentkezők is jöhetnek, ők egy kapcsolattartó személyén keresztül jelentkezzenek, aki vállalja, hogy segíti az információ áramlást a jelentkező és a szervezők között. A konferencia magyar nyelvű.

 

 

 


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu