Le a sötét szemüvegekkel, magyarok és szlovákok!

Le a szemüvegekkel, avagy barátságkeresőben Pozsonyban, keresztényi megközelítésben. Surján László európai néppárti képviselő és alelnök a parlamenter. Tehát: Utópia vagy realitás? Megbékélés Közép-Európában címmel tartottak egy baráti találkozót Pozsonyban a ferencesek templomának refektóriumában.Surján László, az Európai Parlament (EP) alelnöke, a beszélgetést szervező Charta XXI kezdeményezője úgy nyilatkozott, hogy jól érezte magát Pozsonyban, mert kimondattak kulcsmondatok. A politikus hangsúlyozta, hogy a beszélgetés egyik szlovák résztvevője mondta ki, hogy Trianon igazságtalan volt, ő maga pedig magyarként azt ismerte el, hogy a korábbi magyarosító politika hibás és elfogadhatatlan volt. „Ezeket föl kell dolgozni, és akkor talán nemcsak Stefan Hríb és Surján László fogja kimondani a kulcsmondatokat, hanem azok előbb-utóbb részei lehetnek mindkét nemzet tudatának” – mondta a kereszténydemokrata képviselő.

„Érzem az igyekezetett a megszólalókban, hogy közeledjünk egymás felé. Meg kell ismernünk egymást, egy történelmi hordalék, egy földolgozatlan sebhalmaz, ami elválast minket. Ezzel szemben, a másik oldalon ott van a közös érdek. Az Európai Unión belüli érvényesülés egyetlen esélye az összefogás” – fogalmazott a politikus.

Annak kapcsán, hogy magyar kezdeményezésre az Európai Parlament elé kerül a Benes-dekrétumok ügye, Surján László azt mondta, jelenleg arról folyik a szakmai vita, hogy van-e ezeknek az általános emberei jogokat sértő rendelkezéseknek mai napig tartó hatása. A kettős állampolgárok elleni szlovák szankciók szintén terítékre kerülhetnek az Európai Parlamentben, valamint a szlovák alkotmánybíróság is foglalkozik velük. Surján László szerint bárhogy is dönt a pozsonyi testület az ügyben, neki még egyetlen szlovák ember sem tudta megmagyarázni, milyen veszély származik Szlovákiára abból, ha lakosai egy csoportja kettős állampolgár. „Evvel sem Szlovákia szuverenitását nem sértjük, sem érdekeivel nem megyünk szembe. Itt tehát érzelmekről van megint szó” – mondta az EP alelnöke.

Surján László szamárságnak nevezte azokat a „fortélyos félelmeket”, amelyek miatt a szlovák fél azt gondolja, hogy minden magyar lépés a területi integrációja ellen irányul, a magyar fél pedig úgy véli, minden szlovák lépés a felvidéki magyarok eltávolítását célozza. „Nem lenne szabad egymást ezeken a félelmeken keresztül nézni. Aki sötété szemüveget húz, sötéten látja a világot. Le a szemüvegekkel, nézzünk egymás szemébe” – fogalmazott a Határok nélkül műsorában Surján László, kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk