Jó példa az együttműködésre

(MTI) – Kaposvár, Nagykanizsa, valamint a horvátországi Kapronca és Csáktornya helyi termelőit mutatja be az a magyar-horvát, 4 torony címet viselő projekt, amelynek indításáról szerdán tartottak sajtótájékoztatót Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter, a dél-zalai város polgármestere felidézte: Nagykanizsának nem ez az első együttműködése a két horvát várossal, turisztikai, gazdasági és oktatási programjaik évek óta zajlanak. A most induló projekt a helyi értékek, helyi termelők felkutatását és bemutatását szolgálja az itt élőknek és az ide látogatóknak.
Renato Lavazan, a Horvát Idegenforgalmi Közösség kaproncai igazgatója szólt arról, hogy Kapronca és Kaposvár évek óta testvérvárosai egymásnak, de Nagykanizsával, Hévízzel és Zalaegerszeggel is vannak közös programja. Ezeket nem az Európai Unió „nyomására” valósították meg, hanem a természetes kapcsolatrendszereknek köszönhetően alakult így. Emlékeztetett arra, hogy Horvátország és Magyarország 1102-től egy államot alkotott, s ez az együttélés szinte az első világháborúig tartott, évszázados történelmi alapjai vannak tehát az együttműködésnek.
Kifejtette, hogy olyan termelői adatbázist hoznak létre, amelyek az itt élőknek és a látogatóknak is segít felfedezni a helyi termelőket, az általuk előállított termékeket. A 16 hónapon át tartó, közel 342 ezer eurós támogatottságú program első állomásaként Csáktornyán tíznapos rendezvényen mutatkoznak be a résztvevők augusztus elején.
Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója arról tett említést, hogy a felsőoktatási intézmény a horvát fejlesztési ügynökségekkel és települési önkormányzatokkal három évvel ezelőtt 10 projektjavaslatot dolgozott ki. Végül hattal pályáztak a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési forrásokra és öt nyert támogatást, köztük a jelenlegi.
A témáról szóló sajtóanyag szerint a 4 torony egyben márkanév is lesz a helyi termékek készítői számára. A rendezvényeken kívül térképeket és egyéb kiadványokat, mobil alkalmazásokat hoznak létre a program résztvevői, de útjelzők és információs táblák is készülnek a határ menti projekt keretében.

 


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
Mikóczy Ilona