JÁRJUNK A NAPÚTON!

Megjelent a NAPÚT XV. évfolyamának 9.száma. Gyorsan nézem a tartalomjegyzéket, szerepel-e benne a Charta XXI rovat. Nem látok ilyet, de rosszkedvem nem tart sokáig. Az egész vaskos füzetnek mondhatni mind a 140 oldala  a Charta szellemiségét tükrözi.
Idő, erő, szakértelem hiányában nem vágok bele a szám részletes ismertetésébe. De idézek egy keveset. Azonnal a 3. oldalon egy dokumentum. Borsi-Kálmán Béla Elkésett recenzió című írásának részlete. A recenzió Domokos Sámuel Magyar-román irodalmi kapcsolatok c. könyvéről szól, ez a könyv letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból
Borsi-Kálmán két mottóval nyit. Ezeket idézem:
Illyés Gyula: a pillanatnyi érdek által vezetett politika mindig ellentéteket támaszt a népek között; az örök irodalom hivatása viszont az, hogy egy magasabb eszmevilág, az emberiesség ereje által hidat verjen a pillanatnyi ellentétek közé.
Mihail Sadoveanu: Hiszem, hogy csakis a szeretet és a barátság lehet a népek jövőjének hitvallása és kalauza; a román és a magyar nép kulturális együttműködése a leghatàsosabb eszközzé válhat a politikai ellenségeskedés hátrányainak kiküszöbölése útján.
Mint mondtam az egész szám chartás szellemű. Idézek a Charta XXI szövegéből: „E mozgalomhoz csatlakozhat bárki, aki … nyitott más nemzetek értékeinek felismerésére és tiszteletére,”
A NAPÚT mostani száma a román irodalom értékeit hozza közel hozzád. Itt az idő, hogy NAPÚT előfizető legyél!


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
Mikóczy Ilona