Felhangzik a Chartaszó

Megjelent a mozgalmunk új kiadványa, a Chartaszó. Ez a Mikóczy Dénes képeivel illusztrált kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárból ingyenesen letölthető.
A Charta XXI csoportnak jelenleg 2121 tagja van. Egészen biztos, hogy körülük csak kevesen olvasgatják a chataxxi.eu oldalon megjelenő írásokat. Nem állítjuk, hogy ezek mind remekbe szabott, maradandó értékű alkotások, de van köztük több olyan, ami megismerésre méltó. Ezért a honlap legrégibb írásaiból egy antológiát állítottunk össze. Három év (2012-14) anyagából készült válogatás egy vékony, mindössze 46 oldalas kötetet tett ki. Hogy szemléletformáló és fontos írásokról van szó, azt Beke Mihály András cikkének néhány sorával bizonyítom:

A közép-európai eszmét mindig valamilyen nagy horderejű történelmi válság tűzte napirendre. Most az európai válság fordította ismét egymás felé a figyelmünket. Komolyabbról válságról van szó, mint be mernénk magunknak vallani! Nem pusztán egy – mégoly súlyos – pénzügyi vagy gazdasági válságról. Sokkal többről van szó: Európa elrablásáról. A föníciai királylány megbecstelenítéséről. Az európai civilizáció válságáról. Az alapértékeiben, a családjában, hitében, nemzeti és immár nemi mivoltában is végtelenül elbizonytalanított európai ember válságáról. Egy nevetségesen kegyetlen válságról: a svédországi óvodákban a fiúk számára is kötelező „szoknya-napokról”, a nemüket „még nem eldöntött” gyerekek elkülönített öltözőjéről, a kocsmává alakított angol és ír templomokról, a kereszt ellen indított brüsszeli offenzíváról – a libertinus egyéni szabadságjogok új vallásáról.”

Ugye, mintha mai cikkről volna szó, nem pedig egy hat éve rögzített gondolatról! Javaslom tehát a kötet letöltését, s persze az elolvasását.  A közép-európaiság szorosan kapcsolódik a trianoni probléma eddigi legreményteljesebb megoldási kísérletéhez. A minket közösen érintő fenyegetés szinte kikényszeríti, hogy az egymás közötti problémáinkat mihamarabb rendezzük. Közép-Európát építve nem a múltba nézünk, hanem előre menekszünk. A kötetből megtudható, hogy

  • mit üzent Magyarország utolsó szlovák származású hercegprímása a kisebbségek elnyomásáról,
  • mit köszön meg egy román közíró a magyaroknak és Románia többi nemzetiségének,
  • miként gondolkodik Petőfi édesanyjának szülőfalujában egy szlovák ember a magyarokról,
  • miben látta Esterházy János nővére a szlovák-magyar feszültség megoldását,
  • mit követeltek a magyarok Kárpátalján 2014 tavaszán,
  • és sok minden mást is.

Tolle, lege! Azaz fogd és olvassad, Szent Ágoston ezt a biztatást kapta a Biblia olvasására. Antológiánk persze egy pillanatra sem képzelhető a Szentírás helyére, de a régi legendából vett szállóigét azért felhasználhatjuk mi is. Elektronikus könyvről lévén szó, megfogni nem olyan egyszerű. Olvasásához azért szívesen adunk egy jó tanácsot. Ha erre a hivatkozásra rákattintanak, a MEK oldalán megjelenik a  Chartaszó lapja, ahonnan pdf formátumban letölthető a könyv. A lap alján viszont van egy fül: Kindle-re küldés. A Kindle egy ingyenesen letölthető olvasóprogram és könyvtár. Bár a benne lévő könyveket kézbe nem is lehet fogni, de lapozgatni egy táblagép vagy akár mobiltelefon képernyőjén igen.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu