Esterházy zarándoklatra hívunk (márc. 6.)

Közép-Európa felépítése csak békés, nyugodt légkörben képzelhető el, nem pedig úgy, hogy az itt élő népekben mesterségesen gyűlölködést, ellenségeskedést szítanak egymással szemben – vallotta Esterházy János, aki leánya, Malfatti-Esterházy Alice tanúsága szerint a szlovákokat a magyar nép testvérének tartotta, s minden vágya e két sokat szenvedett nép megbékülése volt.

Sokáig úgy látszott, hogy ennek ellenére a megbékélés egyik akadálya éppen az ő személyének ellentétes magyar és szlovák megítélése. Szlovákia hivatalosan még nem tudott szakítani a koncepciós perben kialakított háborús bűnösség vádjával. Most azonban, hogy rövidesen hivatalosan is megindul, és a krakkói érsekség feladatkörébe tartozik Esterházy boldoggá avatásának ügye, talán ez az akadály is elhárul, és ezáltal Esterházy emléke betöltheti a megbékélésben még életében vállalt szerepet.

Esterházyt a csehszlovákiai nemzetiségi elnyomás politikussá, a kommunista terror pedig szentté érlelte. 2019 januárjától az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnájában minden hónap első szerdáján szentmise lesz Esterházy János boldoggá avatásáért és a közép-európai népek megbékéléséért. A Charta XXI Megbékélési Mozgalom 2019. március 6-án, autóbuszos tanulmányi utat szervez, Nyitrára és Alsóbodokra, úgy, hogy rész lehessen venni a 15 órakor kezdődő szertartáson.

A részvételi díj nincs, a Charta XXI fedezi az autóbuszbérlés és az ebéd költségét. A résztvevők önkéntes adományaikkal hozzájárulhatnak a Zarándokközpont működéséhez. Az autóbusz reggel Budapestről indul és este nyolc tájban érkezik vissza.

Egy zarándokcsoport a Zarándokközpontnál, Esterházy János síremléke előtt.

A részvételi szándékot mihamarabb jelezni kell az info@chartaxxi.eu címre. Válaszképp egy aláíró ívet küldünk. Ezen a jelentkezők családtagjaik, barátaik, ismerőseik köréből gyűjtsenek minél több új hívet mozgalmunk számára. Az a jelentkezés lesz érvényes, amelyhez legalább öt aláírást gyűjtöttek. Az adatok ellenőrizhetősége érdekében most csak email címmel rendelkezők aláírását tudjuk beszámítani. A megbékélési mozgalom melletti érveléshez a chartaxxi.eu oldal és a Charta facebook oldala ad támpontot. Az aláírt ívek beküldhetők szkennelve az info@chartaxxi.eu címre, vagy postán a Charta XXI Egyesület 1052 Budapest Piarista köz 1. címre. A levelet – a postabélyegzővel ellenőrizhető módon – legkésőbb február 8-án kell feladni, a szkennelt lapok február 10-én éjfélig kell emailen beérkezzenek. (Akinek csak ötnél kevesebb új támogatót sikerült elérnie, az is küldje vissza az íveket, hogy a túljelentkezettekkel együtt – vígaszdíjként – értékes könyveket sorsolhassunk ki néhányuk számára.) Túljelentkezés esetén a sikeresebb és gyorsabb toborzók előnyben részesülnek, előnynek számít a szlovák nyelvtudás, és az is, ha valaki anyagilag támogatja mozgalmunkat. A további részletekről (pontos indulás helye, időpontja) a későbbiekben adunk értesítést azoknak, akik jelentkeztek.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu