Ég a város!

Már messziről érződik a füst szaga. Az eső csepereg, olykor rákezdi, majd abbahagyja. Emberek ellenére vagy száz helyen lobog a tűz a városban. Pánik nincs. Az emberek fegyelmezettek, kijönnek a házakból, nézelődnek, beszélgetnek. Lendván vagyunk, augusztus 24-én.Bográcsünnep. A tüzek nem veszélyeztetnek senkit, melegítik a bográcsot, meg a fázósan közelükbe húzódókat. Kilencedszer rendezték meg augusztus végén Lendván a bográcsünnepet. Két éve Szlovénia köztársasági elnöke a várost a bogrács világ fővárosának nyilvánította. A hangulat csodálatos. Az idő vacak s a várható reakció az otthonmaradás. De nem. 104 csapat nevezett, mind a 104 eljött, felvette az ellátmányt (a húsról és a tűzifáról, bográcsról a város gondoskodott, sőt még egy „bogracfest” trikót is adott a csapatkapitányoknak). A Charta XXI mozgalom két éve és most is részt vett a bográcsfőző versenyen, s közben az érdeklődőknek beszélt a megbékélési mozgalomról. Ismertették a mozgalom alapító levelét, a Charta XXI-t és akiknek megtetszett a gondolat, aláírásukkal támogatták is azt. A délután folyamán 54 aláírás érkezett.

bogracs1

A Charta XXI asztala, ahol a bogrács tartalma mellett egyéb finomságokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek

bogracs2

Magyar zászló és Charta XXI embléma csalogatónak

A bográcsfőző csapat Bázakerettyéről érkezett Lendvára. Sokat és lelkesen dolgoztak, köszönet érte. A versenyzők és az érdeklődők rendíthetetlensége lélekemelő volt. Mintha Placid atya túlélési parancsainak szellemében cselekedett volna mindenki. Placid atya tíz éves gulágolása alatt kiérlelt négy szabály közül az első: A szenvedést nem szabad dramatizálni, mert attól mindig gyengébb lesz az ember. Tehát, ha valaki reggeltől estig panaszkodik, reggeltől estig elégedetlenkedik, reggeltől estig siránkozik, az csak gyengébb lesz. Mindig gyengébb lesz. (Zárójelben mondom: ez a mai Magyarországra is vonatkozik ám! Ránk is vonatkozik, nemcsak ott…) Hideg van? Esik? Rá se ránts, megoldjuk. Megoldották, délutánra az eső elállt, a Nap kisütött, az ingek és az esernyők megszáradtak. Az arcok meg maradtak mosolygósnak. Istenem, ha ez a hangulat tartósan ránk ragadna!

 

Surján László


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk