Az Esterházy János tanulmányi versenyről

 

 

2024. április 16-án volt a Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány szervezésében megvalósuló Esterházy-verseny döntője. A Kárpát-medencei középiskolásoknak szóló „Esterházy János mint példakép” című tanulmányi verseny döntőjében a korábbi forduló alapján kiválasztott 10 tanuló tanúbizonyságot tett a mártír politikus életének és példaértékű cselekedeteinek ismeretéről. A feladatok megoldása kreatív gondolkodást igényelt, s a verseny során a résztvevők a fiatalság éretlenségéről szóló sztereotip előítéleteket is cáfolták.

A versenyzők egy csoportja.

A döntőbe 5 magyarországi, 3 felvidéki és 2 erdélyi diák jutott be. A 2023/24-es tanév elején meghirdetett verseny első fordulójában egy esszét kellett írni a diákoknak Esterházy János élete kapcsán. Az esszében minél nagyobb arányú személyes véleménnyel vegyítve kellett bemutatniuk Esterházy életpályáját és személyiségét, azt, hogy miért lehet ő követendő példa minden embernek, olyan, aki egész életében hű maradt hazájához, hitéhez és élete során következetesen segítette az elnyomottakat. Nagy örömünkre nem csak Magyarországról, de az elszakított országrészekről is számos pályamű érkezett. A tanárokból álló előzsűri ezen művek értékelése után választotta ki a 10 legjobb esszét íróit, akik Budapesten a Párbeszéd Házában tartott döntőben 4 feladatban mérték össze tudásukat. A változatos feladatokat felsorokoztató esemény izgalmas és szoros versenyt hozott, ahol az értékelést az alábbi zsűri segítette: Gubík László, az Esterházy Akadémia vezetője, Molnár Imre, Esterházy-kutató, író, történész, Dr. Surján László, a Charta XXI alapítója.

A négy órán át tartó, színvonalas versenyt eredményező döntőben az alábbi sorrend alakult ki:

  1. Fehér Sára (Újbudai József Attila Gimnázium, Budapest)
  2. Nagy Jázmin (Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság)
  3. Letenyei Zsombor (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest)

A zsűrinek, mint általában, nehéz dolga volt.

Ezúton is gratulálunk a dobogósoknak, akik a minden döntősnek kijáró, könyveket és különböző ajándéktárgyakat tartalmazó csomag mellett 100, 60 és 40 ezer forintos pénzjutalomban is részesültek. Egyben szintén gratulálunk a döntő minden többi résztvevőjének és a felkészítő tanároknak is. Köszönjük azoknak is a pályázati részvételt, akik az erős mezőnyben nem jutottak be a döntőbe. Úgy gondoljuk, hogy ha díjat nem is nyertek, csak egy emléklapot, azzal, hogy időt, energiát szántak a pályamű megírására, megismerték Esterházy János személyét sokat fejlődtek és az életük további részére hasznos tudással lettek gazdagabbak.

Forrás: https://www.facebook.com/share/p/u5Eq5FsQPpDPnW9C/

 


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu