A MEGBÉKÉLÉS KERESZTJE

Európa Kereszt Ausztriában és Brüsszelben, az Európai Parlamentben. 2006-ban az ausztriai Feuerkogel hegy csúcsán egy sajátos szerkezetű kereszt látható. Ez a kereszt fém kockákból áll, minden kocka egy tagállamot jelképez.

7a89d64619

 

Idén októberben Othmar Karas osztrák képviselő javaslatára és szervezésében Európai Kereszt a Békéért elnevezéssel ennek a keresztnek egy kicsinyített és egyben kibővített mását elhelyezték az Európai Parlament épületeit összekötő folyosón. Ezen a többek között az Antall József épületszárnyhoz vezető folyosón több ilyen ajándéktárgy kapott helyet. Bár elég tágas térről van szó, nyilván az öt méteres eredetivel azonos kereszt felállításáról nem lehetett szó, viszont a kockák számát ki kellett bővíteni, hogy mind a 28 tagállam jelképezve legyen.

article-6863-img1

Az átadás alkalmával ez Európai Unió katolikus püspökkari konferenciája nevében a keresztet megáldotta Theodorus Hoogenboom püspök. Othmar Karas képviselő úr kijelentette, hogy “ez a kereszt legyen a béke, a megbékélés és a tolerancia szimbóluma a vallásokon és a nemzetközi határokon túlmutatva”.

amegbékélés keresztje

Ilyen értelemben jogos, ha túl általános, és mifelénk nagyon elkoptatott béke szó helyett ezt a jelképet a megbékélés keresztjének nevezzük. Mivel egy eredetileg Ausztriában felállított keresztről van szó, érthető, hogy a kereszt két szárának metszéspontján az Ausztriát jelképező kocka található. Magyarország, mint szomszéd, a kereszten is közvetlenül az osztrák kocka alatt kapott helyet. Másik szomszédunk a kereszten hosszanti szárán Lengyelország.

att00037

A magyar közvélemény pillanatnyilag nem a megbékélés jelét látja az uniós intézményekben, hiszen rendszeresek az ellenünk indított méltatlan támadások. Éppen ezért fontos, hogy árnyaltabb képünk legyen erről az intézményről.

Köszönettel tartozunk Dr. Szabó Irénnek, hogy erre a brüsszeli keresztállításra felhívta a figyelmünket.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu