A Magyar – Horvát Baráti Kör elnökségének nyilatkozata

A Magyar – Horvát Baráti Kör elnöksége a Charta XXI szellemiségével tökéletesen összhangban lévő nyilatkozatot fogadott el december 11-én, amit nagy örömmel teszünk közzé ezen a honlapon is.

A Magyar – Horvát Baráti Kör elnöksége ismételten örömét fejezi ki, hogy Horvátország immár több mint öt hónapja az Európai Unió teljes jogú tagja. A milosevicsi agresszió következményeinek felszámolása hosszú időt vett igénybe, amit bizonyos külső körülmények tovább növeltek. Magyarország sokoldalú segítséget nyújtott délnyugati szomszédjának a történelmi barátság és a jelenkori érték- és érdekazonosság alapján.

Minden adott tehát, hogy közel egy évszázados megszakítás után a két nemzet ismét egy unió keretén belül a legszorosabb együttműködésben éljen, gazdagítsa a két ország népének életét, védje kulturális értékeit, közösen lépjen fel nemzeti érdekeinek érvényesítéséért.

Meggyőződésünk, hogy ezt a jövőbeli legszorosabb együttműködést nem zavarhatja meg semmiféle szinguláris érdek, vélt vagy valós presztízskérdés. A két nemzet azonos értékrenden és közös érdekeken alapuló, a szó valódi értelmében vett stratégiai partnersége minden másnál fontosabb, mindenek felett áll.

Ezt a felismerést tükrözi a Magyar Országgyűlés és a Horvát Szábor szándéka, mi szerint parlamenti határozatba kívánják foglalni, Zrínyi Miklós, a költő és hadvezér születésnapja legyen a Magyar – Horvát Barátság Napja.

A Magyar – Horvát Baráti Kör örömmel üdvözli e szándékot, és a maga erejéből minden eszközzel igyekszik hozzájárulni e kezdeményezés sikeréhez, a két nép barátságának és együttműködésének elmélyítéséhez.

Budapest, 2013. december 11.

Csóti György, Faragó Zoltán,  Horváth Ágnes, Horváth János, Jeszenszky Géza,  Karagics Mihály, Nógrádi László, Skenderovic Marin,  Vitézy Tamás

MHBT


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
Mikóczy Ilona