Csóti György: A Kisebbségi Jogvédő Intézet nyilatkozata

A Veszélyben Kárpátalja jövője!? című konferencián elhangzottak alapján a Kisebbségi Jogvédő Intézet mélységes aggodalommal figyeli a szomszédos Ukrajnában zajló politikai folyamatokat. Az Ukrán Legfelsőbb Tanács által 2017. szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény – Európában egyedülálló módon – korlátozza az ország lakosságának mintegy 20%-át kitevő nemzeti kisebbségek alapvető emberi jogait. A jogszabály ellentétes az ukrán alkotmánnyal, az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási egyezménnyel, Magyarország és Ukrajna között megkötött alapszerződéssel és számos, Ukrajna által aláírt nemzetközi egyezménnyel. A kijevi politikai vezetés már ezt megelőzően is hozott számos, nemzeti kisebbségeket súlyosan sértő rendelkezést, és továbbiakat tervez foganatosítani. (Lásd a tervezett új állampolgársági törvényt.)
Fent leírtak azt a látszatot keltik, hogy Ukrajna asszimilációra, kényszerű beolvasztásra, vagy kivándorlásra akarja kényszeríteni a lakosságának egyötödét kitevő, számbeli kisebbségben lévő nemzeti közösségeket. Ez a folyamat Kijev számára ellenségeket szül, az országot elszigeteltségbe sodorja, kizárja az európai integrációból.
Ezzel szemben, ha Ukrajna megadja nemzeti kisebbségeinek a pozitív európai gyakorlatnak megfelelő önrendelkezést, az anyanyelv feltétel nélküli használatát a születéstől a halálig az élet minden területén, a nemzeti kultúra korlátlan ápolását, az európai szubszidiaritás elvének bevezetését a helyi adminisztrációban és a gazdasági életben, akkor társadalmi béke, politikai stabilitás és gazdasági prosperitás veszi kezdetét, valamint ismét kinyílnak az európai integráció – most záruló félben lévő – kapui.
Ezen utóbbi folyamat elindítására szólítjuk fel tisztelettel az ukrán politikai vezetést!
Budapest 2017. október 26.

Csóti György
igazgató


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu