A Kárpát-medencei megbékélés szükségessége és nehézségei

Bevezető gondolatok a 48. Jean Monnet estéhez:

Ki ne szeretne nyugalomban, békességben élni? A Kárpát-medence lakói között azonban sokaknak ez nem adatik meg. Lappangó félelmek bujkálnak azokban, akik országuk területi épségét vélik veszélyeztetettnek, mások etnikai üldöztetésnek, olykor megvetésnek és megkülönböztetésnek vannak kitéve. El kellene érni, hogy senki ne legyen „albérlő” a szülőföldjén. Ehhez azonban megbocsátásra volna szükség, és ugyanakkor bocsánat kérésre is. A megbékélés nemcsak jámbor óhaj, hanem a kereszténységből fakadó erkölcsi kötelesség és napjainkban politikai szükségszerűség is. De az őszinte megbékélésnek komoly akadályai vannak. Nem, illetve torzítva ismerjük saját múltunkat, a magunk sebei fájnak, ám nincs fogalmunk az általunk okozottakról. Nem ismerjük egymás kultúráját, és nem tudunk személyes baráti kapcsolatokat sem kialakítani, mivel nem ismerjük egymás nyelvét. Sokat, nagyon sokat kell tenni tehát az oktatás, a kultúra, a történelem és irodalomtudomány területén ahhoz, hogy valódi megbékélés, eredményes együttműködés legyen térségünkben. Erről szólnak ennek az estének az előadásai.

Program

  1. Székely János megyéspüspök, Szombathely: Történelmi megbékélés – lehetőség vagy keresztény kötelesség?
  2. Hölvényi György európai képviselő: Lehetséges-e regionális együttműködés az Európai Parlamentben?
  3. Makkai Béla egyetemi docens: Nemzetiségi jogok és jogigények a kiegyezés-kori Magyarországon
  4. Surján László: Magyar válasz az 1895. évi nemzetiségi konferenciára
  5. Herczku Ágnes: Szomszédaink nyelvéről Bartók nyomában
  6. Kollai István: Lehet-e közép-európai párbeszéd angolul?
  7. Kiss Gy. Csaba: Szomszéd nyelveken szólni
  8. Kásler Miklós miniszter: Zárszó

Az este háziasszonya: Simon-Palov Judit Diána

Helyszín: A Párbeszád Háza Budapest VIII. ker. Horánszky u 20. Kezdés 18 órakor.

A rendezvény nyilvános, a belépés díjtalan.  Az előadás után kis pogácsázás és kortyolgatás is lehetséges.

Azok, akik akár a távolság, akár bármi más akadály miatt nem lehetnek velünk, megtekinthetik a Bonum televízió internetes felületén az élő közvetítést, vagy pár nappal később le is tölthetik ugyanonnan (http://bonumtv.hu). De azért, aki teheti, jöjjön személyesen, fontos, hogy sokan legyünk.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu