A Charta XXI tevékenysége

Ez az írás egyfajta „használati utastás”. Áttekintést ad arról, hogy mi minden zajlik a Charta háza táján. Sokan egy ismerős vagy egy barát biztatására, esetleg egy előadáson hallottak hatására írták alá a Megbékélési Nyilatkozatot. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy ezalatt mindazzal megismerkedjenek, amit a mozgalom nyújtani tud. Itt most megpróbálunk egy átfogó ismertetést adni.

Kapcsolattartás

Levelezés.          Erre több lehetőség van. Az info@chartaxxi.eu email címre írva lehet érdeklődni, javaslatokat tenni, kérdezni. Megpróbálunk lehetőleg gyorsan válaszolni. Posta címünk:

Charta XXI Egyesület 1052 Budapest Piarista köz 1.

Azoknak, akik megadták az email címüket, évente mintegy 10-12 alkalommal írunk levelet. Ebben értesítést adunk a következő rendezvényünkről és más időszerű témákról. Ezekről a levelekről le lehet iratkozni, sajnos sokan meg is teszik. Annak érdekében, hogy leveleink ne kerüljenek a kéretlen levelek mappába, ismertetni kell a leiratkozás módját. Aki megteszi, azzal nem tudunk a továbbiakban kapcsolatba kerülni, amit sajnálunk. De aki meggondolja magát, csak írjon egy emailt, s visszakapcsoljuk a levelezésbe.

Gyakori jelenség, hogy a kiküldött levél „visszapattan”. Ennek többnyire két oka van: tele a postaláda vagy megváltozott az email cím. Különösen azoknál gyakori az utóbbi, akik munkahelyi email címet adtak meg. Az az ideális, ha olyan email címre mennek a levelek, amelyet gyakran megnéznek. Akik nem interneten, hanem aláíró íven csatlakoztak, azoknál előfordul, hogy rosszul gépeltük be az adataikat. Ha tehát valaki csatlakozás után két-három hónapon belül nem kap charta-levelet, jelezze ezt a már említett info@chartaxxi.eu címen. A jelentkezéskor érvényes állapotot rögzítjük. Ám az idő multával lehetnek változások. Ha valaki 2011-ben Szegeden volt egyetemista, de azóta diplomát szerezve valahol az ország másik részében dolgozik, jelezze az új helyzetet, hogy a valóság tükröződjék a honlapon

Internet              A „zászlóshajónk” a www.chartaxxi.eu oldal. Itt megtalálható a Charta XXI szövege, itt lehet aláírni, és megjelenik itt havonta néhány írás, ami segít elmélyedni a megbékélés távolról sem egyszerű folyamatában. A főoldalon lévő Média feliratú gomba kattintva a Bonum TV internetes élő adását kapcsoljuk. Ez a lehetőség azért épült ki, hogy a Bonum TV velünk kapcsolatos műsorait, például a Jean Monnet estek közvetítését a Budapesten kívül, akár külföldön élő érdeklődők is láthassák. Az első közvetítés 2016 áprilisában volt.

Jelen vagyunk a facebookon is, ahol majd minden nap több bejegyzés is megjelenik, lehet hozzászólni, vitázni is, ha kell. Várjuk a visszajelzéseket, a „tetszik” gombot és a megosztásokat is. FB oldalunkra csak adminisztrátor tehet ki anyagot, de ha valaki szeretne ezen a felületen is megosztani valamit a többi chartatárssal, küldje el emailben. Ilyenkor úgy jelenik meg az anyag, hogy „Beküldte X. Y.” Néhányszor már előfordult, de szeretnénk, ha minél több ilyen bejegyzésünk lenne. Sok eseménynek, rendezvénynek, hírnek van chartás vonatkozása. Képtelenség ezeket a maguk teljességében észlelni. Több szem többet lát alapon kell tehát dolgoznunk. A facebookról lehet tájékozódni az éppen aktuális rendezvényekről is.

Találkozások      A személyes kapcsolatok fontosságát nem lehet eléggé hangoztatni. Erre több lehetőség is adódik. Évente tíz alkalommal (július és augusztus kivételével havonta) a budapesti Párbeszéd Házában (VIII. ker. Horánszky u. 20) un. Jean Monnet estet rendezünk. Ez persze a máshol élőknek nem megoldás, bár külön öröm mindig, ha az éppen Pesten lévők eljönnek. Az elhangzottakat írott formában vagy videó felvételen megjelentetjük a honlapunkon, s mostantól a Bonum TV honlapján (bonumtv.hu) meg lehet nézni élőben és utólag is a felvételt. Jean Monnet az Európai Bizottság első elnöke volt. Naplója mottója megfogalmazta a mi törekvésünket is: „Nem országokat, hanem embereket egyesítünk”. Ezért lett ő ezeknek az estéknek a névadója. Újabban megkezdtük a kihelyezett JM esték szervezését is. Voltunk Aradon, két nyelvű együttléten és Győrött.

Az ilyen kicsit hivatalos jellegű összejövetel mellett szabadidős programjaink is vannak. Évek óta részt veszünk a lendvai Bogrács ünnepen. Bár a bográcsot megkóstolni nemcsak aláírás ellenében lehet, azért egy ilyen rendezvény tagtoborzásnak sem rossz. Hasonlóképp már-már állandó szereplői vagyunk a nagymegyeri lecsófesztiválnak. Konkrét meghívásoknak is szívesen eleget teszünk, s ezekről körlevélben és / vagy facebookon értesülhetnek az érdeklődők.

Kiadványok

Jelenleg két, ingyenesen kapható kiadványunk van. Az egyik az Európai Parlamentben rendezett konferenciák anyaga, amelyben minden előadás megtalálható a szerző anyanyelvén és angolul. Ezt főleg a szomszéd nemzetek körében próbáljuk terjeszteni. A másik címe Békességes szó. Hét országból származó szerzők 58 írását tartalmazza magyarul. megtalálható benne nemcsak a Charta XXI szövege, hanem ismerteti a mozgalom lelki gyökereit, végül bemutatja Megbékélési és Együttműködési Díj első két kitüntetettjét, a szlovák Stefan Hríbet és a magyar Käfer Istvánt. Mindkét kötet az Európai Néppárt magyar delegációjának támogatásával jelent meg, ezért könyvesbolti forgalomba nem kerülhet. A kiadványokhoz rendezvényeinken lehet hozzájutni.

Elismerések

Megbékélési és Együttműködési Díj. Ezt a díjat évente egyszer adjuk át egy természetes vagy jogi személynek. A díjazott személyére csak az tehet javaslatot, aki aláírta a Charta XXI nyilatkozatot. A jelöltek közül a Charta XXI Egyesület elnöksége választja ki a díjazottat. A díj Lebó Ferenc Az Isten tenyerén című alkotása.

Jean Monnet emlékérem. Ez az érem azoknak jár, akik valamilyen szempontból különösen figyelemre méltót tettek a Kárpát-medencében élő népek egymáshoz való közeledéséért, egymás jobb megismeréséért.  A chartát aláírók az emlékérem adományozására  ugyancsak tehetnek javaslatot. Az emlékérem szintén Lebó Ferenc alkotása.

Infopontok

Győrött a Múzeumházban,  Nagymegyeren a MIKODEN galériában és Lendván a Cuk borházban un. infopont működik. Ezen a három helyen hozzáférhetők az említett kiadványok, a Charta XXI szövege és aláíró ívek is vannak a csatlakozók számára.

Média

A Napút irodalmi kulturális folyóirat Charta XXI rovatot indított, ahol rendre megjelennek a mozgalmunkkal kapcsolatos írások. De ezen rovaton kívül is fontos számunkra, hogy a folyóiratban sokszor szerepel a kortárs irodalom nemcsak hazai szerzők, hanem szomszéd országbeliek tollából.  A Bonum TV és a  mozgalom kapcsolatáról már volt szó, a nemrég indult együttműködés erőteljes lendületet adhat mozgalmunknak. Hasonló együttműködésünk lesz a Mária Rádióval. A Charta mozgalom ott havi egy-két adással jelentkezik 2016 májusától.

Ha valaki kevésnek találja a felsoroltakat, jöjjön és segítsen többet tenni. Ha valaki soknak véli mindezt, meg ne rémüljön: egyetlen vendéglőben sem szokták az étlapot végig enni. Válasszon ki-ki szíve szerint. Ha csak az aláíráshoz jut el valaki,  már az is segített, hogy megmutassuk: jelentős erőt képviselnek a békeszeretők.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
chartaxxi.eu