Új Szó: Útban a kibékülés felé?

Krasznahorkaváralja | Politizálásban megöregedett decens úriemberek beszélgetése – Surján László, az Európai Parlament alelnöke és František Mikloško volt szlovák házelnök ma a szlovák-magyar megbékélésről folytatott eszmecserét a Gombaszögi Nyári Táborban. Štefan Hríb és Surján László két hónappal ezelőtti szlovák-magyar kibékülős lépése túl magas labda volt a tábor szervezőinek, hogy le ne üssék, ám a beszélgetésből sok újat nem tudtunk meg.
Néha ez sem elhanyagolható, hiszen a két politikus megismételte a szlovák-magyar kapcsolat pozitív üzeneteit. Volt egy kis orbánozás is, ám ez nem mérgesítette el a vitát.

Mindkét politikus elismételte saját nemzete hibáit, s lándzsát tört a problémák kibeszélése és megoldása mellett. „Nincs együttélés, egymás mellett élünk” – mondta Surján. Mikloško óriási értéknek nevezte, hogy Szlovákiában magyarok élnek, egyben nevetségesnek tartja, hogy még mindig nem sikerült rendezni a kétnyelvűség ügyét.

A volt házelnök a későbbiekben kicsit nekiment az Orbán kormánynak („az utóbbi időben a térségben megerősödtek az autoritatív politikai erők”), ám Surján megvédte főnökét („Jó lenne, ha Orbánt nem démonizálnánk”). Surján szarvashibának nevezte, ahogy az első Orbán-kormány megalkotta a státusztörvényt. Szerinte a már akkor létező szlovák „státusztörvény” – mely sokban hasonlít a magyarra – alapján kellett volna kidolgozni azt is, hogy ne adjon okot a szlovák kormányzat támadására. „A népesedési problémát otthon a hálószobában kell megoldani, nem a határon túlról” – tette hozzá az EP alelnöke.

Mikloško szerint a magyarellenes nacionalista politika hulláma levonulóban van. „A kilencvenes években erős Matica slovenskának például nincs ereje, szava a társadalomban” – mondta a volt szlovák házelnök. Mikloškót inkább az bosszantja, hogy a nemzeti kiállást hangsúlyozó Robert Fico ugyanolyan tempóban adja át Brüsszelnek a nemzeti hatáskörbe tartozó kompetenciákat, mint korábban Mikuláš Dzurinda.

Surján abban látja a szlovák politikum problémáját, hogy a szlovák pártok korábban kiénekelték a sajtot a nacionalisták szájából, igaz „szerencsére Slotát már múlt időbe lehet tenni”. A magyar pártok ezzel szemben szerinte nem vették át a szélsőséges pártok agendáját, hanem konfrontálódtak velük. A politikum helyett úgy véli, sokkal fontosabb az, ami a „terepen zajlik”. „Ott a legnagyobb a magyarokkal szembeni nacionalizmus, ahol magyart még nem láttak” – mondta, majd hozzátette: a vegyesen lakott vidéken igaz, hogy nincs konfliktus a magyarok és a szlovákok között, ám megvannak az együttélés korlátai. „Ha a magyar szomszéd sót kér a szlovák szomszédtól, azt probléma nélkül odaadja, ám amikor aláírást kér a magyar iskola megtartásáért, már nem segít” – véli az EP-képviselő. Szerinte ezt kell megváltoztatni, ám „ehhez idő kell”. A beszélgetés vezetőjének kérdésére, miszerint Magyarországon főként a fiatalok között nagy a Jobbik támogatottsága, azt mondta: a fiatalokban van radikalizmus, ám ezt ki lehet nőni.

Surján és Mikloško is bízik a szlovák-magyar kiegyezésben. „Ha ez nem sikerül, a cigányt megkérjük, húzza el nekünk a Szomorú vasárnapot, és kiugrunk az ablakon” – zárta az eszmecserét a volt házelnök


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/6/2/62890044-f2a7-4bd3-99b9-601907f23b82/chartaxxi.eu/web/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 261
webmester.sk